Hummus z czarnuszką - prosty przepis na pyszną pastę

Hummus z czarnuszką jest pyszny i zdrowy. Można stosować go jako smarowidło do chleba, ale też super smakuje jedzony samodzielnie. Ma sporo białka, potasu, nieco wapnia i magnezu. Wyróżnia się ciekawym smakiem i naprawdę łatwo go przygotować.



Hummus to pasta z ciecierzycy. Ona jest naszym głównym składnikiem. Oprócz tego mamy jeszcze tytułową czarnuszkę oraz przyprawy, które dodajemy według własnego smaku. A jeszcze blender. Przyda się blender, żeby nasz hummus szybko uzyskał pożądaną konsystencję.




Przepis na domowy hummus z czarnuszką


1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez 10-12 godzin. Ale może być też krócej lub dłużej, byle w granicach rozsądku. Jeżeli zdecydujesz się na taką z puszki odpada ci najbardziej czasochłonne czyli właśnie namaczanie i gotowanie.

2. Po namoczeniu gotujemy ją do miękkości pilnując, żeby woda nie wyparowała.

3. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Ja użyłam soli, pierzu ziołowego i kurkumy.

4. Najlepiej tak rozegrać gotowanie, żeby pozostała niewielka ilość wody. Tak żeby niczego nie trzeba było wylewać.

5. Kiedy ciecierzyca przestygnie blendujemy ją na gładką masę.

6. Dodajemy czarnuszkę i dokładnie mieszamy.

Gotowe!


Gotowy hummus należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Można go również zamrozić i mieć na kiedyś.

Zobacz też: 

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...