Czekoladowy krem z batatów (pyszny, prosty i zdrowy przepis)

Czekoladowy krem z batatów to prosty i smaczny przepis na zdrowe śniadanie, kolację lub przekąskę. Przygotowanie go jest banalne. Smakuje słodko i czekoladowo, czyli to co lubimy najbardziej. W dodatku jest zdrowy i naprawdę można sobie nim pojeść. Polecam!



Przepis na czekoladowy krem z batatów to była całkowita improwizacja. O ile można użyć tak mocnego słowa w przypadku posiłku, którego bazę stanowią zaledwie dwa składniki. Ja dodałam jeszcze dwa opcjonalne, co daje nam szalone cztery. Było tak, że kupiłam batata. No i trzeba było coś z nim zrobić. A że lubię słodycze, to postanowiłam stworzyć słodki krem o smaku czekoladowym. 





Do przygotowania czekoladowego kremu z batatów potrzebujecie w wersji podstawowej jedynie  dwóch składników. Batatów i kakao. Oczywiście możecie dowolnie wzbogacić swój krem. Ja dodałam do niego gofio (to taka prażona mąka, której podobno nie da się kupić w Polsce) i miód. Chociaż bataty faktycznie są słodkie same z siebie. Stąd nazwa słodkie ziemniaki. Myślę, że krem z batatów mógłby być smaczny, gdyby dodać do niego np. mleczko kokosowe. Albo zwykłe mleko.




Ugotowane bataty blendujemy z kakaem i ewentualnymi dodatkami. I już. Gotowe. To tak proste, że łatwiej się już nie da. A przy tym całkiem smaczne, zdrowe i sycące. W konsystencji przypomina nieco budyń, ale jest mniej klejący i lejący. A jeżeli dobierzecie proporcja składników do swoich gustów, to wyjdzie wam prawdziwe mistrzostwo smaku. 


Sprytny trik: Możecie oczywiście obrać bataty przed gotowaniem. Ale to bez sensu. Po ugotowaniu skórka dosłownie sama schodzi. A w przypadku surowego trzeba się namęczyć. One są twardsze niż zwykłe ziemniaki i obieranie jest jeszcze trudniejsze. Moim zdaniem nie ma sensu sobie życia komplikować. Bataty myjemy i gotujemy ze skórką. A później same się obierają.


Zobacz też: 

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...