Zupa "Szara breja" z ziemniaków, pieczarek i soczewicy - prosty przepis

Zupa "Szara breja" wygląda jak wygląda, ale smakuje nieźle. Te przepis jest bardzo prosty i szybki. Ja sobie z nim poradziłam, więc każdy powinien. Zupa "Szara breja" to świetny pomysł na obiad jeżeli nie masz pomysłu, a akurat dysponujesz kilkoma ziemniakami, paroma pieczarkami i zieloną soczewicą.



Swoją nazwę zupa "Szara breja" zawdzięcza oczywiście kolorowi. Ale sami wiecie, że potrawa, które powstaje z pieczarek, ziemniaków i zielonej soczewicy nie może inaczej wyglądać. Moim zdaniem nadrabia smakiem. Lubię ją również za łatwość przyrządzenia, niskobudżetowość i całkiem skuteczne zaspokajanie głodu. Wbrew pozorom ta szara breja jest dość odżywcza i w zależności od modyfikacji może wspomagać odchudzanie lub przybieranie na wadze.



Zupa "Szara breja" - składniki 
(na dwie osoby, a raczej na dwa dni dla jednej osoby, bo poza mną nikt tego nie je ;))

  • 3 nieduże ziemniaki
  • 5 średniej wielkości pieczarek (im dojrzalsze, tym lepiej)
  • 3-4 łyżki zielonej soczewicy

przyprawy do smaku wg upodobań:
  • kminek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz


Zupa "Szara breja" - przygotowanie


1. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Włączamy gaz.
2. Dodajemy soczewicę, kminek, ziele angielskie i liść laurowy
3. Po 15-20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki.
4. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut (ale można o wiele dłużej, jak ktoś zapomni, że ma zupę na gazie i zajmie się pierdołami)
5. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Opcjonalnie można dodać trochę ulubionego tłuszczu, jeżeli jesteśmy z tych, co chcą przybrać na masie.

To wszystko!

Banalnie proste. W sumie zupa gotuje się sama. Wystarczy tylko pokroić pieczarki i ziemniaki. Ja polecam.

Zobacz też: 

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...