środa, 14 września 2016

Pomysł na zdrowe śniadanie z aronią

Aronia nie cieszy się taką popularnością, jak inne owoce. Mnie kojarzyła się głównie z sokami. Kiedy jednak zobaczyłam w sklepie świeżą aronię postanowiłam zaryzykować i kupić. Dzisiaj pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie z aronią w roli głównej. Warto wiedzieć, że ten owoc chociaż trochę obecnie niedoceniany ma wiele walorów zdrowotnych, a jej oryginalny, kwaśny smak świetnie orzeźwia. Wikipedia twierdzi, że świeża jest mało smaczna, ale to bzdura. Ewentualnie kwestia gustu.

Wygląda jak borówka, ale to aronia

Ja połączyłam aronię z jabłkiem, a do tego dodałam siemię lniane oraz nasiona słonecznika. Wszystko posypałam płatkami żytnimi i polałam jogurtem. Wyglądało całkiem nieźle, a smakowało jeszcze lepiej. Aronia świetnie komponuje się z jabłkiem. Moja kulinarna intuicja mnie nie zawiodła. Przygotowałam sobie pyszne, orzeźwiające śniadanie. Bogate w witaminy i minerały. Porcja energii, zdrowia i radości na nowy dzień.




Planowałam jeszcze dodać banana, ale już nie starczyło miejsca w miseczce ;)

Aronia - właściwości zdrowotne

Aronia jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C oraz P. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy aronia ma działanie prozdrowotne. Chroni przed działaniem wolnych rodników. Zawiera też kwas foliowy, potas, fosfor czy jod, a także witaminę E. Aronia to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem i na podniesienie odporności. Owoc ten może być przydatny przy nadciśnieniu. Ponadto aronia dobrze wpływa na wzrok. 

I jak? Przekonałam? Lubicie aronią? Wolicie świeżą czy pod postacią przetworów? Zachęcam również do dzielenia się swoimi przepisami na potrawy i przetwory z aronii.

Zobacz też: 

15 komentarzy:

  1. Ja gdzieś słyszałam, że trzeba ją przetworzyć i tak zawsze robiłam... ale widocznie się myliłam :) Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jdłam aronii, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to tak na surowo? Przecież tak, jak grzybów i jarzębiny, aronii na surowo się nie jada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam jeszcze, że przecież aronia jest bardzo cierpka w smaku. jednak sok z aronii i jabłka króluje u nas.
      Jest pyszna, jako dodatek do galaretek czy mięs.

      Usuń
    2. Aronię jak najbardziej można jeść na surowo. Tylko że jest cierpka, więc nie wszystkim smakuje. Ale nie ma w niej nic co by było szkodliwe w postaci surowej.

      Usuń
  4. Aronia to jeden z polskich superfoods :) A co do smaku, to ja mogę powiedzieć po sobie, że w tym roku jakoś wyjątkowo aronia jest smaczna, i to już kilka osób podzieliło moją opinię. Jak jest mniej smaczna to podobno pomaga zamrożenie jej i rozmrożenie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz jeść aronię? Ja nie jestem wstanie jej przełknąć. ;( Zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam aronię, spaceruję po ogrodzie i jem prosto z krzaka

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie jadłam świeżej aronii, ale może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie miałam okazji spróbować aronii. Zachęciłaś mnie do jej spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie aronia jest bardzo znana i przez wielu lubiana :) Ja niestety za nią nie przepadam, próbowałam wiele razy i niestety nie podchodzi. Moja babcia robi na zimę nalewki z aronii, są pyszne, ale wiadomo, nijak to się ma do zdrowego stylu życia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o! Fajnie! Do owsianki w sam raz. Bo same aronie to niezbyt mi smakują. W dzieciństwie rosły u mnie na podwórku i służyły za szminkę :)
    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...