poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Makaron z sosem pomidorowym i serem - przepis

Makaron z sosem pomidorowym i serem to nie jest jakiś innowacyjny ani wybitnie oryginalny przepis. To po prostu mój pomysł na zdrowy, lekki i smaczny obiad. Potrzebujemy jedynie pełnoziarnisty makaron (dowolnego kształtu, polecam ulubiony), mąkę pełnoziarnistą, sok pomidorowy, zioła i przyprawy oraz dobrej jakości ser. Do tego oczywiście garnki, sztućce i kuchenkę. Przyda się również zwykła tarka. Kilkanaście minut w kuchni i pyszny makaron z sosem pomidorowym i serem gotowy :)

Makaron z sosem pomidorowym i serem - przepis


Jak przygotować smaczny i szybki makaron z sosem pomidorowym i serem?

Makaron (ja użyłam pszennego pełnoziarnistego, ale polecam wybrać ulubiony) gotujemy. Na miękko lub półtwardo, jak kto woli. Zupełnie nie ma potrzeby solenia wody. Sos będzie przyprawiony. Aczkolwiek znam osobę, która uważa, że makaron MUSI być posolony w trakcie gotowania, bo inaczej będzie niedobre i basta ;) Ugotowany odcedzamy. Można dla pewności przelać jeszcze zimną wodą, żeby się nie sklejał. Przed przystąpieniem do gotowania polecam zapoznać się z moimi sposobami na oszczędzanie prądu i gazu.

Przepis na zdrowy sos pomidorowy z ziołami

Zrobienie sosu jest niewiele bardziej skomplikowane, niż ugotowanie makaronu. Trzeba zagotować sok pomidorowy z mąką (ja użyłam żytniej pełnoziarnistej, ale każda inna powinna być równie dobra) i doprawić. Ja od razu dodaję kilka łyżek mąki do garnka z sokiem i stawiam na gaz od czasu do czasu mieszając. Mąka żytnia pełnoziarnista ma dwie specyficzne cechy. Po pierwsze trochę gorzej gęstnieje, niż zwykła pszenna. To znaczy, że albo dodajemy jej więcej albo cieszymy się bardziej lejącym sosem. Druga właściwość jest taka, że ma mniejsze skłonności do sklejania się w grudki. Moja siostra twierdzi również, że ma specyficzny smak, ale ja nic takiego nie zauważyłam (mój chłopak też też nie - on w ogóle nie wie, że je sos na bazie zdrowej mąki żytniej pełnoziarnistej ;)). W trakcie gotowania dorzucam przyprawy. U mnie są to: pieprz czarny mielony, ostra papryka, curry, kurkuma, pieprz ziołowy, bazylia, majeranek, tymianek i oregano. Polecam dodać takie, jakie lubicie najbardziej. Gorąco zachęcam również do eksperymentów. Gotowanie może być świetną zabawą, trzeba tylko trochę luzu i otwartości. 


Kiedy mamy już gotowy sos i ugotowany makaron, są dwie możliwości. Ja wrzucam po prostu makaron do miski z sosem (bo gotuję go w misce, a nie w garnku ;)) i mieszam. Ale można też wyłożyć makaron na talerz lub miskę i oblać sosem. Na pewno będzie to ładniej wyglądać na zdjęciu, gdyby ktoś chciał uwiecznić swój posiłek. Ostatnim krokiem przed zrobieniem zdjęcia i/lub zjedzeniem jest posypanie makaronu z sosem serem. Ja używam zwykłego żółtego, ale każdy który lubicie będzie spoko czy to mozzarella czy pleśniowy czy pomieszane kilka rodzajów (tylko biały twaróg mi nie pasuje). Jeżeli nie macie tarki bądź nie chce wam się ścierać a później tego myć, spokojnie można dodać do gorącego sosu ser w plasterkach lub kawałkach. Też się ładnie rozpuści. 

Pyszny makaron z sosem pomidorowym gotowy. Smacznego!

Moje przepisy nieco różnią się od tradycyjnych. Po pierwsze rzadko kiedy jestem w stanie podać proporcje. Zawsze dodaję składniki w ilości na oko. Uważam również, że trochę mniej tego czy więcej tamtego jeszcze nikomu nie zaszkodziło i nie ma sensu ściśle trzymać się przepisów. Stawiam na luz i spontan w kuchni. Dlatego też moje przepisy to bardziej inspiracje, niż dokładne instrukcje jak przygotować konkretne danie. Z drugiej strony szczegółowy przepis na gotowanie makaronu? Serio?

Zobacz też:

5 komentarzy:

  1. Apetyczne, włoskie danie - uwielbiam takie, zwłaszcza w wakacje. Przypominają o letnich wojażach :-) sos wygląda kusząco! i ta kołderka z sera, mniam. Twój post w końcu wyjaśnił mi , czemu robiąc naleśniki z mąki pełnoziarnistej - nie wyszły :( no za Chiny nie chciały się zrobić placki, tylko klucha.
    pozdrawiam, poliptyk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat miała wczoraj to na obiad ; D Jak nie wiem co zrobić to zawsze pada wybór na makaron z sosem pomidorowym ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie sięgnę po przepis, tym bardziej że mąż to makaronowy fanatyk :) wszystkie skladniki uwielbiamy, a zioła muszą dawać niesamowty aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ! Mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm.. zageszczonego mąka sosu pomidorowego jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...