czwartek, 12 listopada 2015

Owsianka pierniczkowa

Owsianka o smaku piernika to mój ostatni śniadaniowy wynalazek. Piernik jest jednym z moich ulubionych ciast. Słodki, aromatyczny i ciężki. Oprócz wspaniałego smaku piernik ma tę zaletę, że łatwo się go przyrządza i właściwie nie da się go zepsuć. Trochę tęsknię za piernikowymi smakami, szczególnie że powoli zbliżają się święta. Piernika nie upiekę, bo nie mam piekarnika, ale wymyśliłam coś w zamian: Owsianka piernikowa!



Owsianka pierniczkowa - składniki:
  • płatki (owsiane lub każde inne, może być również mieszanka naturalnych płatków zbożowych),
  • mleko (zwykłe albo dla wegan jedna z roślinnych wersji: sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane itd),
  • kakao,
  • miód,
  • przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki, można także użyć gotowej przyprawy do piernika (albo do grzanego wina),
  • dżem (polecam z czarnej porzeczki, ale śliwkowy czy nawet wiśniowy albo truskawkowy również zda egzamin),
  • orzechy lub migdały (albo to i to),
  • suszone owoce (śliwki, żurawina)
  • wiórki kokosowe

Owsianka pierniczkowa - sposób przyrządzenia
Owsianka pierniczkowa posiada wszystkie cechy piernika: jest słodka, aromatyczna i pyszna. Jej przyrządzenie jest bardzo proste. Wystarczy zalać płatki gorącym mlekiem lub zagotować (co kto woli), a później dodać piernikowe składniki czyli kakao, cynamon i przyprawę do piernika, a dosłodzić miodem. Można również do pierniczkowej owsianki wrzucić trochę dżemu porzeczkowego, orzechy, suszone śliwki czy żurawinę. Gotową owsiankę posypać wiórkami kokosowymi. Pyszna, pierniczkowa owsianka gotowa. Jak zwykle nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji składników, bo zawsze robię na oko, zawsze inaczej i zawsze wychodzi pyszne. Polecam zdać się na własne preferencje (jeden woli słodsze, drugi więcej orzechów, trzeci preferuje mocno przyprawione) i odrobinę logiki oraz zdrowego rozsądku (płatków musi być najwięcej).

Owsianka pierniczkowa to bardzo sprytny pomysł. Możemy zjeść piernik na śniadanie i jest to zdrowy, sycący posiłek o umiarkowanej ilości kalorii, cukru i tłuszczu. Możemy mieć piernik w mniej niż 10 minut. Zmywania po tym jest tle co nic (miseczka i łyżeczka). Gorąco polecam owsiankę pierniczkową. Smacznego!

Zobacz też:

11 komentarzy:

  1. wygląda pysznie mimio że za piernikiem nie przepadam!
    Nominowałam cię do zabawy! Liebster Blog Award więcej informacji u mnie na blogu! Zapraszam http://liveinharmonywithyourbody.blogspot.com/2015/11/nominacja-bloga-po-raz-kolejny.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam piernika :)

      dzięki za nominację :)

      Usuń
  2. widziałam na blogach już taką wersję owsianki, ale jeszcze nie jadłam. ale chyba jutro też wypróbuję ten wynalazek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł , takiego czegoś jeszcze nie widziałam , bardzo świąteczna hehe

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię owsianki, ale skusiłam się ostatnio i kupiłam z dodatkiem czekolady, ale jeszcze leży nie rozpoczęta w szafce. :-)

    Jestem z linkowego party od http://glowlifestyle.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzadko jem owsiankę , ale ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Świetna wersja owsianki! Uwielbiam owsiankę, ale najczęściej robię ją z owocami. Kolejna będzie w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry pomysł! Na pewno spróbuję, z małą modyfikacją bo jadamy w domu jaglankę (płatki jaglane) ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. piernik to jedno z moich ulubionych ciast, spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...