sobota, 8 sierpnia 2015

Mrożony mus bananowo-kakaowy - przepis

Przepis na mrożony mus bananowo-kakaowy jest bajecznie prosty. W mojej minimalistycznej wersji potrzebujemy jedynie trzech składników (banany, mleko, kakao), pojemniczka, łyżki i zamrażalnika. Mrożony mus bananowokakaowy to świetny i bardzo zdrowy przysmak na upalne dni. 

Mój mus bananowokakaowy powstał jak zwykle na skutek przypadku. Po raz setny zaglądając do lodówki w poszukiwaniu nie wiem czego zorientowałam się, że moje banany powoli kierują się ku kresowi swojego życia. I trzeba je szybko wykorzystać zanim się zepsują. Jasne, mogłam po prostu zjeść. Ale nie za bardzo miałam ochotę na słodkiego i zamulającego banana w ten upalny dzień. A to jeszcze były dwa banany. W kuchni miałam również resztkę mleka. Zawsze zostawiamy resztkę czegoś, żeby nie wyrzucać opakowania ;) I w tych okolicznościach zrodził się pomysł na mrożony mus bananowo-kakaowy. 

Przed zamrożeniem

Jak przygotować mrożony mus bananowo-kakaowy?
Nic prostszego! Wystarczy banany zmiażdżyć np. widelcem. Niekoniecznie bardzo dokładnie na gładką masę. Jeżeli ktoś woli mieć w musie całe kawałki to miażdży niedokładnie. Do papki dolać odrobinę mleka i wymieszać. Lepiej dolewać po trochę, niż nalać za dużo. Banany połączą się z mlekiem tworząc gładką, gęstą masę. Teraz dosypujemy kakao. Ja wzięłam dwie łyżeczki (na dwa banany). Mój mus jest mocno kakaowy. Mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Dobrze jest od czasu do czasu przemieszać zanim zamarznie na kość. Kiedy uznamy, że uzyskana konsystencja nam odpowiada to znaczy, że mus bananowokakaowy jest gotowy. Uwaga! Dalsze przetrzymywanie w zamrażalniku może zmieniać jego konsystencję. Lepiej spożyć od razu :)

Jak jeść mrożony mus bananowo-kakaowy?
Jak chcecie! Można łyżeczką z pojemniczka, można przełożyć do pucharków. Taki mus dopóki nie zamarznie na kość będzie świetny do maczania owoców albo jako sos do sałatki owocowej. Można go dodać do jogurtu albo użyć do ciasta. Pysznie będzie smakował z biszkoptami lub herbatnikami. Można bananowokakaowym musem przełożyć wafle i w kilka chwil mamy ciasto na deser! Możliwości są nieograniczone.

Dlaczego mus kakaowo-bananowy jest super?
Bo jest zimny! Poza tym jak już wspominałam jest bajecznie prosty do zrobienia. Nie potrzeba ani wiele czasu ani żadnych specjalistycznych składników. Śmiało można go przygotować czekając aż się woda zagotuje (w czajniku elektrycznym). Poza tym mus bananowo-kakaowy jest mega zdrowy. Dzięki zawartości bananów i kakao dostarczamy sobie sporą dawkę potasu i magnezu. Banany są dobrym źródłem kwasu foliowego. Zawierają również szereg witamin, fosfor i błonnik. Kakao zawiera przeciwutleniacze. Jest świetne na koncentracje (jak kawa tylko zdrowsze). Nie ma w nim absolutnie nic niezdrowego. Mus kakaowo-bananowy to także świetny sposób na przemycenie większej ilości owoców do swojej diety oraz zdrowsza alternatywa kupnych lodów czy czekolady. Wygląda jak wygląda, ale jak smakuje!

Po zamrożeniu
Ekstra porada: Najlepiej jest zamrażać w takich plastikowych pojemniczkach zamykanych. Kosztują kilka złotych i pełno ich w sklepach. I dopiero niedawno się zorientowałam, że w takich samych pojemniczkach sprzedawane są lody w Biedronce (Lody Diuna, 360 ml). Co więcej te pojemniczki lodowe wydają się być solidniejsze niż te sklepowe. No i są za darmo tzn. gratis do lodów. A te lody też bardzo lubię. Napis z opakowania można usunąć (zostaje biała powierzchnia idealna na twórczość własną). Nie pamiętam już czy ja robiłam to zmywaczem do paznokci czy płynem do naczyń. Musicie sobie sami  spróbować tak, żeby zeszło. No chyba, że nie przeszkadzają wam lodowe napisy. 


Zobacz też:

7 komentarzy:

  1. To może być dobry pomysł i przynajmniej "wiesz, co jesz", o co dzisiaj coraz trudniej, jeśli chodzi o gotowe produkty. Będę miała na uwadze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już przetestowałam miksowane mrożone banany z kakao - efekt podobny, tylko troszkę więcej mrożenia. Świetna alternatywa dla lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie trochę domowe lody:) chętnie zjem w najbliższym czasie i chyba użyję blendera dla ułatwienia:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio jadłam mus z awokado z kakaem, też było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam coś podobnego tylko bez mleka ;) A te dni "niewiemco" - coś bym zjadła bardzo dobrze znam ;)
    Pycha!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobny tylko dodaję śliwki lub suszone śliwki:) i nie mrożę:) Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. BArdzo fajny i prosty przepis :) I like it :)

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...