poniedziałek, 13 lipca 2015

Owsianka cynamonowo-jabłkowa z rodzynkami

Owsianka cynamonowo-jabłkowa z rodzynkami to coś dla wielbicieli szarlotki. Pyszna słodka z wyczuwalnie jabłkową nutą i mocnym aromatem cynamonu. Nie jest to moja ulubiona wariacja na temat owsianki, ale czasami dla odmiany jadam. Jej wykonanie jest bardzo proste (jak każdej zresztą owsianki ;)), zaspokaja poranny wilczy głód, jest zdrowa i bardzo tania.



Owsianka cynamonowo-jabłkowa z rodzynkami - składniki
  • Płatki (owsiane albo każde inne: żytnie, pszenne, jęczmienne, może być również mieszanka płatków) - 3 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Cynamon - pół łyżeczki
  • Mleko - ok. pół szklanki (chodzi o to, żeby było trochę ponad suche składniki, asekuracyjnie lepiej dać mniej i ewentualnie dolać później)
  • Błonnik jabłkowy - 1 łyżka (ja używam, ale spokojnie można się bez tego składnika obyć jak ktoś nie może, nie lubi albo nie ma gdzie kupić)
  • Jabłko - 1 malutkie lub pół średniego (można je pokroić w kosteczkę, w słupki albo zetrzeć na tarce)
  • Mus jabłkowy - 1 łyżka (składnik opcjonalny, jeżeli mamy już jabłko)


Składniki na taką średnią porcję. Zazwyczaj sypię wszystko na oko i każdemu to polecam. Ale dla ułatwienia pokusiłam się o orientacyjne określenie ilości poszczególnych składników. Moja drobna rada: zawsze lepiej dać trochę za mało i później uzupełnić, niż dać za dużo i zastanawiać się, jak uratować albo jak zjeść taką byczą porcję ;)


Owsianka cynamonowo-jabłkowa z rodzynkami - przygotowanie
Płatki, rodzynki, cynamon i błonnik wsypujemy do miseczki i mieszamy. Jabłko i mus jabłkowy możemy dodać teraz, w połowie przyrządzania owsianki lub na samym końcu. Sami musicie wypróbować w jakiej wersji wam bardziej smakuje. Do miseczki ze składnikami wlewamy mleko, mieszamy jeszcze raz i wkładamy do mikrofalówki (na gazie lub w piekarniku też powinno się udać, tak myślę chociaż nigdy nie robiłam). Niestety nie jestem w stanie powiedzieć na ile czasu trzeba zamknąć owsiankę w mikrofali. Ja zazwyczaj sprawdzam co minutę, czy nie wygląda jakby miała kipieć. Gotową wyciągamy, ewentualnie dodajemy jeszcze jabłka, czekamy chwilę aż ostygnie i gotowe. 
Przed i po zalaniu mlekiem

Owsianka cynamonowo-jabłkowa z rodzynkami przy odrobinie szczęścia może smakować jak najlepsza szarlotka albo w drugą stronę, jak wyśmienity deser mleczny. Jeżeli nie mamy szczęścia wygląda jak brązowa breja, w której ktoś utopił jakieś ciemne bobki :P Tak czy inaczej jest pyszna i zdrowa. Polecam! Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na daktylową owsiankę z wiórkami kokosowymi.


Zobacz też:



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię podobną owsiankę, szczególnie jesienią :) Starte jabłko i cynamon, idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...