środa, 20 sierpnia 2014

Inka z kakao - mój ulubiony napój w pracy

Inka z kakaem. Od dłuższego czasu bardzo często piję w pracy właśnie taki napój. Jest pyszny, stosunkowo zdrowy, szybki i łatwy do przyrządzenia, zastępuje coś słodkiego, a nawet posiłek jeżeli wezmę za mało jedzenia lub jestem wyjątkowo głodna, a mam węża w kieszeni i nie pójdę do Almy. Niby mogłabym też iść do Aviteksu albo McDonalda, ale niezbyt to zdrowe. W takich sytuacjach ratuje mnie zbożowa kawa Inka i kakao naturalne.

Inka z kakao
Źródło: własne

Co będzie potrzebne:
  • kubek lub szklanka (kieliszek na upartego też może być)
  • łyżeczka do mieszania (w razie kryzysu można też mieszać nożem lub widelcem, a nawet długopisem czy śrubokrętem; palcem nie polecam)
  • kawa zbożowa rozpuszczalna (ja używam Inki, bo innej nie znam, tej klasycznej, bo ma najprostszy skład i jest najłatwiej dostępna)
  • kakao naturalne (oczywiście można zastąpić jakimś napojem kakaopodobnym ze zbędnymi dodatkami, ale po co?)
  • mleko (ja używam normalnego od krowy i z innym nie próbowałam, ale jak ktoś chce się podzielić opinią jak wychodzi z mlekiem sojowym, kozim, migdałowym lub kokosowym to zapraszam do komentarzy)
  • mikrofalówka lub czajnik (można też zagotować mleko na tradycyjnej kuchence i dodać składniki).
  • opcjonalnie cukier lub słodzik

Inka z kakaem
Źródło: własne

Przepis na Inkę z kakaem jest banalnie prosty, a wykonanie bardzo szybkie. Do kubka lub szklanki wsypuję dwa razy tyle Inki, co kakao (najczęściej jest to płaska łyżeczka kakao i dwie płaskie łyżeczki Inki, ale zależy od preferencji smakowych i wielkości naczynia, w którym piję). Warto pamiętać, że kakao zdecydowanie trudniej się rozpuszcza. Można dodać wg gustu cukru lub słodziku. Ja dodając 2 tabletki słodzika (a może słodziku?) otrzymuję bardzo słodki napój. Nie przesłodzony, ale mocno słodki. Jak deser. Oczywiście Inka z kakaem równie dobrze smakuje bez dodatku cukru. Napój przypomina wtedy w smaku dobrą gorzką czekoladę. Następnie szklankę zalewam do połowy mlekiem (ja używam Łaciatego 2%) i próbuję rozmieszać. Przez chwilę oczywiście, żeby z grubsza było pomieszane. Potem wkładam szklankę do mikrofalówki na ok. 2 minuty (zależy na jaką moc jest nastawiona, ja nie wiem, na jaką jest ta w pracy). Za pierwszym razem radzę uważać i dokładnie obserwować, bo wystarczy chwila nieuwagi i nam napój wykipi w mikrofalówce. Jeżeli po wyjęciu bez problemów da się rozmieszać  i uzyskać jednolitą konsystencję to przechodzimy do kolejnego punktu. A jeżeli Inka i kakao jeszcze się nie rozpuściło wkładamy do mikrofalówki na kolejną chwilę. W kolejnym punkcie zalewamy szklankę lub kubek do pełna mlekiem, mieszamy i gotowe. Inka z kakaem świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W przypadku braku, awarii lub niechęci do mikrofalówki zbożową Inkę i kakao można zalać wrzątkiem z czajnika i po rozmieszaniu uzupełnić wodą. Będzie mniej kalorycznie, a walory smakowe nie powinny nadmiernie na tym ucierpieć.
Kakao i Inka
Źródło: własne
Inkę z kakaem piję kilka razy w tygodniu. Czasami kilka razy dziennie. To ciekawy zamiennik herbat, które też uwielbiam. Jeżeli chodzi o kaloryczność to taki napój ma około 120-160 kcal w zależności od tego, w jakiej ilości użyjemy składników. Moim zdaniem Inka z kakao to świetny napój i absolutnie nie przejmowałabym się kalorycznością. O ile oczywiście się nie odchudzamy i nie mamy problemów (natury medycznej lub etycznej) z piciem mleka. Warto wliczyć ją w swój dzienny limit kalorii bo: wraz w mlekiem dostarczamy sobie pewną ilość witamin, minerałów i białka; dostarczamy sobie wody, a wszyscy trąbią, że wciąż za mało pijemy; dostarczamy sobie błonnika; Inka z kakaem smakuje jak deser, a jest o wiele zdrowsza od słodyczy. Moim zdaniem to świetny pomysł na drugie śniadanie albo podwieczorek.

4 komentarze:

  1. ale mi narobiłaś apetytu na to:D

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, oj ja wciąż nieprzekonana....inka.....

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Inkę. Jest bardzo zdrowa, zwłaszcza podczas odchudzania. Daje dużo energii i bardzo dobrze oczyszcza organizm. Z kakaem nigdy nie próbowałam. Muszę koniecznie wypróbować bo kakao także uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...