wtorek, 4 marca 2014

Top 5 produktów spożywczych czyli moje ulubione jedzenie

Moje ulubione produkty spożywcze. Są tanie, łatwo dostępne, zdrowe i można przygotowywać je na wiele sposobów. Oto lista moich ulubionych produktów spożywczych (w kolejności alfabetycznej). Moje jedzeniowe absolutne must have.


Biały ser
Niskokaloryczny, a zarazem sycący. Na dodatek biały ser stanowi pokaźne źródło białka. Około 20% stanowi białko. Przykładowo jedząc 100 g białego sera dostarczam sobie 20 g białka. Bardzo dużo. No chyba, że ćwiczysz na siłowni. Wtedy 20 g białka to jest średnio ;)). Lubię biały ser, bo ma naturalny smak, więc można go przyrządzać na słodko i na słono i pasuje prawie do wszystkiego. Osobiście mieszam w jednym posiłku biały ser i kabanosy oraz ogórki, chociaż dla niektórych ludzi to połączenie jest już zbyt hardkorowe. Co więcej biały ser jest produktem łatwo dostępnym i niezbyt drogim, co czyni go jednym z moich topowych produktów. 

Źródło: własne
Jabłka
Dostępne niemalże przez okrągły rok i jedne z tańszych owoców. Ulubione jeżeli chodzi o wycieczki albo przekąskę w pracy. Nie trzeba ich obierać ani specjalnie przygotowywać, bez obaw można wrzucić do plecaka - nie pogniotą się, nie pobrudzą wszystkiego. Nic tak nie smakuje jak soczyste jabłko w upalny dzień, soczyste jabłko na Giewoncie lub soczyste jabłko w środku nudnego dnia. Orzeźwia i dodaje energii. I można wybierać, tyle jest gatunków: słodkie, kwaśne, miękkie, twarde, duże, małe. Każdy znajdzie coś idealnie dla siebie.
Źródło: własne

Jajka
Bogate źródło białka i tłuszczu oraz witamin i mikroelementów. Doskonale nadają się zarówno dla osób na diecie odchudzającej, jak i dla tych,którzy chcą przybrać na wadze. Wszystko zależy od sposobu przygotowania potrawy z jajek. A można przygotować z nich najróżniejsze, naprawdę wyszukane dania. Albo prostą jajecznicę lub jajka sadzone, dla tych którzy nie mają czasu. Jajka są również idealnym dodatkiem do sałatek. I robi się z nich moje ukochane omlety, o których na pewno kiedyś napiszę.


Jogurt naturalny
Tani i łatwo dostępny. Zawiera żywe kultury bakterii, które pomagają nie tylko na problemy z zaparciami. Idealny do sałatki jako zdrowszy i lżejszy zamiennik majonezu. Świetnie smakuje z owocami (świeżymi bądź suszonymi). Tak naprawdę można dosypać do niego wszystko: płatki, otręby, ziarna słonecznika, kakao, miód, dżem, co kto lubi i na co w danym momencie ma ochotę. Solo też można spożywać.


Makaron
Niedrogi, łatwo dostępny, szybko się gotuje. Ideał. W dodatku neutralny w smaku, więc można zrobić z niego wszystko i przyrządzić na sto sposobów, jak kto lubi. Co więcej makaron jest źródłem węglowodanów, które szybko dostarczają energii. Można wybierać spośród rozmaitych kształtów (świderki, nitki, spaghetti, krajanka, kolanka, muszelki, łazanki, wstążki, a także literki, gwiazdki, choinki albo makaron w kształcie ryżu) i rodzajów (orkiszowy, żytni, pszenny, jajeczny, razowy lub z mąki oczyszczonej, albo kolorowy z dodatkiem warzyw). Nie wyobrażam sobie, żeby makaron mógł się znudzić. Szczególnie, że marketingowcy wymyślają coraz to nowe wariacje na temat.



Lista jest dość skromna i można by odnieść mylne wrażenie, że mój jadłospis jest monotonny i jem w kółko te same produkty.  Nie jest tak. Jem bardzo różnorodnie, chętnie eksperymentuję i próbuję nowych smaków. Powyższa lista zawiera produkty bardzo uniwersalne, idealne jako baza rozmaitych potraw. Sporządzając zestawienie swoich topowych produktów kierowałam się też ceną i dostępnością. Top x produktów spożywczych to takie moje jedzeniowe must have, które zawsze muszę mieć w lodówce. Do tego dochodzi mnóstwo przypraw i dodatków, ale gdybym chciała sporządzić ich listę to liczyłaby one ze sto pozycji, a nie x. Gdybym chciała sporządzić listę często spożywanych produktów były by tam też inne owoce, warzywa, mięso, ryby, kasze, mleko i wiele rodzajów sera. Ale z jakiegoś względu jabłko jest dla mnie najlepszym owocem, a w ogólnym rozrachunku makaron jest jednak ponad kaszą i ryżem. Może dlatego, że szybciej się gotuje, a może chodzi o te wszystkie fantazyjne kształty.

3 komentarze:

  1. ja to jajka jem codziennie, duzo daja mi energi podczas treningow. wiem ze jem ich za duzo ale poprostu kocham je tak samo jak bialy ser ;)

    http://beslimuk.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, ani biały ser ani jajka ani jogurt wcale takie zdrowe nie są... jeśli jesz tych produktów faktycznie dużo, to wręcz przeciwnie, szkodzą twojemu zdrowiu. Polecam Ci poczytać sobie wyniki badania chińskiego albo (tak będzie chyba szybciej) obejrzeć film "forks over knives" (linkowałam do niego w którymś z ostatnich przeglądów internetu na siebie na blogu). Ser biały natomiast można zamienić na naturalne tofu, ma podobną konsystencję i tak jak zwykł biały ser nie ma smaku, więc jako zamiennik się fajnie sprawdzi, a i tofu też takie drogie nie jest (ja kupuję za 5,99 zł kostkę 300 g w carrefourze) :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja półtora roczna córka ma ten sam smak co Ty :) Mogła by to co wymieniłaś jeść na okrągło, a zwłaszcza twaróg ;)

    OdpowiedzUsuń

W celu działań promocyjnych na blogu należy skorzystać z zakładki Kontakt. Więcej informacji o blogu w zakładce Informacje o blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...